Poľský lyžiar spadol zo sedačkovej lanovky v Závažnej Porube

20.02.2008 Poprad

Poprad 20. februára (TASR) - Dvanásťročný poľský lyžiar Adam W. z Lodže spadol dnes popoludní zo sedačkovej lanovky na lyžiarskom svahu v Závažnej Porube v Nízkych Tatrách.
Chlapec padol z výšky asi päť metrov a život mu pravdepodobne zachránila prilba, ktorú mal na hlave. V Nízkych Tatrách bol na školskom výlete.
"Chlapec utrpel poranenia ruky a pravdepodobne aj chrbtice. Po ošetrení ho posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) zo strediska Poprad dopravila do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, " informoval TASR hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň.
Ďalší úraz zaznamenali popoludní na zjazdovke Malinô Brdo pri Ružomberku, kde neznámy lyžiar prudko narazil do 26-ročného maďarského lyžiara Tibora P. z Celegédu. Spôsobil mu otvorenú zlomeninu predlaktia a otras mozgu.
Po náraze a príchode posádky LZZS ATE zo strediska Banská Bystrica sa maďarský lyžiar vôbec nepamätal, čo sa stalo. Po ošetrení ho posádka vrtuľníka dopravila do nemocnice v Ružomberku.
Letecká záchranná zdravotná služba ATE opäť upozorňuje na množiace sa lyžiarske úrazy, ktoré spôsobujú na zjazdovkách nezodpovední lyžiari bez zábran narážajúci do svojich obetí. "V ostatnom čase sa takáto situácia opakuje na mnohých lyžiarskych svahoch a výsledkom sú ťažké úrazy, ktoré si vyžadujú dlhodobé liečenie, " zdôraznil hovorca. Vyslovil názor, že je najvyšší čas legislatívne upraviť správanie sa lyžiarov na zjazdovkách, aby nedochádzalo k podobným prípadom a aby boli tvrdo postihovaní lyžiari, ktorí nerešpektujú lyžiarske pravidlá.
 

Vyberte región